Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2007

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Το μηνιαίο ζακυνθινό περιοδικό ΡΑΠΟΡΤΟ, τιμώντας τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού 1857-2007, προκηρύσσει πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή (να μη έχει κυκλοφορήσει ποιητική του συλλογή). Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν θα πρέπει να ταχυδρομήσουν τα ποιήματά τους και ένα σύντομο βιογραφικό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008 σε κάποια από τις εξής διευθύνσεις:

Προς περιοδικό «ΡΑΠΟΡΤΟ» για τον ποιητικό διαγωνισμό,
Νικολάου Κολυβά 75, 29100 Ζάκυνθος.
ή
ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
periodiko@raporto.gr
ή
με φαξ στο τηλ:
26950-29295

τηλ. επικοινωνίας: 6979771519

Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού, μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας θα ανοίξει τους φακέλους και θα αντιστοιχίσει σε κάθε διαγωνιζόμενο έναν αριθμό ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Στη συνέχεια θα μπουν τα ποιήματα του κάθε διαγωνιζόμενου σε νέο φάκελο ο οποίος θα φέρει εξωτερικά τον αριθμό που του αντιστοιχεί και θα σταλούν στη κριτική επιτροπή, ο δε κατάλογος των ονομάτων με τους αντίστοιχους αριθμούς θα παραδοθεί στον δικηγόρο Σταύρο Κοντονή.
Η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Το κάθε μέλος της επιτροπής θα αξιολογήσει με σειρά προτίμησης και θα βαθμολογήσει με άριστα το 10. Το τελικό άθροισμα των βαθμών που θα δώσουν τα μέλη της επιτροπής θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Θα βραβευθούν δηλαδή τα ποιήματα που θα συγκεντρώσουν αθροιστικά τον υψηλότερο βαθμό.
Η ψηφοφορία θα γίνει με κλειστό φάκελο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα απευθύνεται στο ζακυνθινό δικηγόρο κύριο Σταύρο Κοντονή ο οποίος θα αθροίσει τους βαθμούς και θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα.
Τα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται στα χέρια του δικηγόρου προς διευκρίνιση οποιουδήποτε ερωτήματος ή ένστασης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 1 Ιουνίου 2008.
Η κριτική επιτροπή θα είναι πενταμελής και θα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

· Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος
· Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας
· Ηλίας Κεφάλας, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας
· Διονύσης Μουσμούτης, συγγραφέας
· Θεοδόσης Πυλαρινός, αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ο ποιητής που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, θα έχει την ευκαιρία να δει τα ποιήματά του δημοσιευμένα σε ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΡΑΠΟΡΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2008.

Η συντακτική επιτροπή

10 σχόλια:

AthanasiaG. είπε...

Πολύ όμορφη η πρωτοβουλία για έναν τέτοιο διαγωνισμό. Θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να αποστείλει ο κάθε διαγωνιζόμενος...Ευχαριστώ εκ των προτέρων

χωραΐτης είπε...

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. 3 ποιήματα είναι ο μέγιστος αριθμός.

Από τη συντακτική επιτροπή.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο ακριβώς θα πρέπει να είναι το θέμα για κάθε ποίημα που θα σταλεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κι επίσης αν υπάρχει ηλικιακό όριο. Ευχαριστώ.

χωραΐτης είπε...

Το θέμα είναι ελεύθερο και δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Ο μόνος περιορισμός είναι να μην έχει εκδώσει ο διαγωνιζόμενος άλλη ποιητική συλλογή.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω, σε περίπτωση που κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την έκδοση της ποιητικής συλλογής(αν κατάλαβα καλά, η βράβευση του πρώτου δίνει την δυνατότητα έκδοσης ενός συνόλου ποιημάτων του σε συλλογή)είναι θεμιτό το να λάβει μέρος στον διαγωνισμό;Θα μεταφερθεί το δικαίωμα αυτό στον δεύτερο;

Προβλέπεται βράβευση του δεύτερου και του τρίτου ή όχι;

Τέλος, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει με κάποια δημοσίευση ή σε συγκεκριμένη εκδήλωση;

Ευχαριστώ.

χωραΐτης είπε...

Προς Ανώνυμο
1)Σε περίπτωση που ο νικητής του διαγωνισμού δεν ενδιαφέρεται δεν θα εκδιθεί ποιητική συλλογή
2)Δεν προβλέπεται βράβευση του δεύτερου και τρίτου νικητή
3) Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει με ανακοίνωση.

Υπάρχει η σκέψη να δημοσιευτούν όλα τα ποιήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό σε μία ειδική έκδοση του περιοδικού.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή.
Ήθελα να ρωτήσω τί γίνεται σε περίπτωση που ο διαγωνιζόμενος στείλει με email τα ποιήματά του, πρέπει να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, ή απλά ένα απλό email στη διεύθυνση που δίνετε εδω στο blog σας?
Ευχαριστώ,
Θανάσης

χωραΐτης είπε...

Ένα απλό e-mail είναι αρκετό. Συγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησης αλλα τώρα είδαμε το μήνυμα...

Ανώνυμος είπε...

(Δεν κατάφερα να το στείλω με μαιλ στο periodiko@raporto.gr κι έτσι το γράφω εδώ)

Προς τους υπεύθυνους του περιοδικού «Ραπόρτο»:

Συγχαρητήρια, καταρχήν, για τον διαγωνισμό.
Θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες διευκρινήσεις.
Συγχωρήστε μου τον λεπτομερειακό χαρακτήρα των ερωτημάτων…

Σε τι ακριβώς διαφέρει το να σταλούν 3 ποιήματα από το να σταλεί μόνο ένα; Θα επιλεγεί, μήπως, μόνο το καλύτερο εξ αυτών για βαθμολόγηση;

Γράψατε ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει με ανακοίνωση. Επομένως, ο νικητής του διαγωνισμού δεν θα έχει να κάνει κάτι παραπάνω, και εννοώ εδώ την συμμετοχή σε εκδήλωση, απαγγελία ποιημάτων κλπ , τα οποία, εντελώς προσωπικά, δεν μου αρέσουν.

Τέλος, θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το βραβείο. Η συλλογή σε πόσα περίπου ποιήματα θα αφορά και πού/πώς θα κυκλοφορήσει.;

Με εκίμηση,
Γιώργος Θ.

χωραΐτης είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,
Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Ο αριθμός των ποιημάτων που θα στείλετε είναι δικό σας θέμα. Η επιτροπή πάντως δεν χρειάζεται να δει περισσότερα από τρία για να κρίνει. Καμία διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ του ενός και τριών ποιημάτων εκτός ίσως του κινδύνου να άρεσε περισότερο στην επιτροπή ένα από τα άλλα δύο που ενδεχομένως να μην στείλετε...
Σωστά καταλάβατε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του βραβευμένου ποιητή για απαγγελίες κλπ.
Ο αριθμός των ποιημάτων που θα περιέχονται στη συλλογή πάλι είναι θέμα του ποιητή. Η συλλογή θα εκδοθεί από τις εκδόσεις ραπόρτο και θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα.