Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007

Αγοράστε ένα Strike BikeStrike bike: το αλληλέγγυο ποδήλατοΣτη μικρή πόλη Nordhausen της Γερμανίας, οι εργάτες και οι εργάτριες της υπό χρεωκοπία επιχείρισης Bike Systems, κατέλαβαν το εργοστάσιο και αποφάσισαν να το δουλέψουν μόνοι/ες τους. Strike bike (το ποδήλατο της απεργίας) είναι το νέο όνομα των ποδηλάτων που παράγουν.

To Nordhausen είναι μια μικρή γερμανική πόλη, με πληθυσμό 45.000 κατοίκων. Στο κέντρο περίπου της γερμανικής επικράτειας, ανήκει στην πολιτεία της Θουρινγκίας, κομμάτι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.Στα περίχωρα της πόλης αυτής λειτουργεί από το 1986 ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδηλάτων. Τα τελευταία χρόνια, το εργοστάσιο άλλαξε ιδιοκτησία δύο φορές και οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να πέφτουν και τα ωράρια να επιμηκύνονται: απαραίτητες θυσίες για να επιβιώσει η επιχείρηση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το επιχείρημα της εργοδοσίας.Το Δεκέμβρη του 2005 η ιδιοκτήτρια Biria Gruppe, πουλάει το εργοστάσιο, μαζί με ένα δεύτερο που διαθέτει, σε μικρές εταιρείες-βιτρίνες (όπως η Bike Systems, με μόνο 25.000 ευρώ ιδία κεφάλαια), ελεγχόμενες από την χρηματοπιστωτική πολυθενική Lone Star. Η στρατηγική της Lone Star γίνεται αμέσως εμφανής: το δεύτερο εργοστάσιο μεταφέρεται στη Σαξονία και σύντομα κλείνει, αφήνοντας 200 εργαζόμενους/ες στο δρόμο. Μετατρέπει το εργοστάσιο του Nordhausen σε τροφοδότη ανταλλακτικών για τον πρώην ανταγωνιστή του, την εταιρεία Mifa, στην οποία η Lone Star έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο. Και μέσα στο 2007 αποφασίζει να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο του Nordhausen. Με λίγα λόγια, ο ρόλος της Lone Star ήταν κυριολεκτικά να "διαλύσει τον ανταγωνισμό".
Οι εργάτες και οι εργάτριες του Nordhausen, όμως, αρνούνται να δεχθούν το μοιραίο. Οι 135 που παραμένουν στον αγώνα, αποφασίζουν στις 10 Ιουλίου να καταλάβουν το εργοστάσιο, ώστε να εμποδίσουν το κλείσιμό του. Η εργοδοσία έχει ήδη απομακρύνει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού, παραμένει όμως επαρκής για την παραγωγή ενός τουλάχιστον μοντέλου. Μέσα από συζητήσεις με αλληλέγγυο κόσμο, αποφασίζουν ότι μπορούν δοκιμαστικά να ξαναρχίσουν την παραγωγή, αυτή τη φορά χωρίς αφεντικό.Έτσι γεννιέται η ίδεα του Strike Bike. Με τη βοήθεια του αναρχοσυνδικαλιστικού σωματείου FAU, της κολλεκτίβας αλληλέγγυου εμπορίου Cafe Libertad (από την οποία προμηθεύεται ζαπατίστικο καφέ ο Σπόρος στην Ελλάδα) και άλλων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια στήριξης των εργατών/τριων, με την κατεύθυνση να μπει σε λειτουργία, υπό εργατικό έλεγχο, η επιχείριση. Για να είναι βιώσιμη αυτή η πρώτη προσπάθεια, πρέπει να συμπληρωθούν παραγγελίες για 1.800 ποδήλατα μέχρι τις 2 Οκτώβρη. Η τιμή για μεμονωμένες παραγγελίες είναι 275 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και μεταφορικών - αν και για παραγγελία από την Ελλάδα π.χ. θα είναι πιο ακριβά) και 200 ευρώ για ομαδικές παραγγελίες.


Περισσότερα:
Strike-bike.de (Η σελίδα της καμπάνιας, λίγες πληροφορίες στα αγγλικά)FAULabournet.de (πολύ υλικό, αλλά μόνο στα γερμανικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: